گوارش

ارائه اطلاعاتی مفید در رابطه با سیستم گوارش بدن و بیماری ها و روش های درمانی

گوارش

ارائه اطلاعاتی مفید در رابطه با سیستم گوارش بدن و بیماری ها و روش های درمانی

اهمیت هریک از سیستم های بدنی در حفظ حیات جسم غیر قابل چشم پوشی است یکی از این سیستم ها سیستم گوارشی است که در این سایت اطلاعات مفید و جالب توجهی را در خصوص بیماری های این بخش و درمان های متفاوت در اختیار کاربران عزیز قرار می دهیم .

۹ مطلب در فروردين ۱۳۹۷ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

بیماری صرع

بیماری صرع

تعریف صرع

صرع اصطلاحی است که برای موارد تشنج های تکرار شونده به کار می رود

در بیماری صرع پیام های غیر طبیعی توسط سلول های عصبی یا نورون ها دریافت می شود. این بیماری یک اختلال مغزی است که در الگوی طبیعی فعالیت نورون ها اختلالاتی ایجاد می شود که باعث بروز تشنج، گرفتگی عضلانی و از دست دادن هوشیاری می شود.

تعداد دفعات بروز این بیماری و تشنج کردن در افراد متفاوت است در برخی از افراد ممکن است این حالت گهگاهی رخ دهد و در برخی دیگر از افراد که مبتلا به این بیماری هستند ممکن است این حالت ها صدها بار در روز رخ دهد.

در حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از افرادی که مبتلا به صرع هستند حملات تشنجی با وجود مصرف مرتب و کامل دارو بروز می کند که به این نوع از صرع، صرع مقاوم گفته می شود.

برای کاهش تشنج در کودکان پرهیز از رژیم غذایی پرجرب و کربوهیدرات بسیار موثر است این رژیم غذایی می تواند عوارضی مانند افزایش اسید اوریک خون، تاخیر در رشد و ایجاد سنگ کلیه را به همراه آورد.

رعایت این رژیم غذایی برای تمامی افرادی که مبتلا به بیماری صرع هستند موثر نمی باشد. مصرف یک مکمل غیر ویتامینی مانند ملاتونین در کاهش تشنج در برخی از افراد موثر است.

بیماری-صرع

انواع صرع

بطور کل بیماری صرع دارای ۴ نوع می باشد که در زیر به آن ها اشاره شده است:

تشنج جلوی مغز: افرادی که مبتلا به این نوع از صرع می باشند اقدام به کارهایی می کنند که به عواقب آن توجهی نمی کنند و همچنین این افراد احساس بهم ریختگی دارند.

تشنج پیچیده جزئی: افراد مبتلا به این نوع صرع کنترلی بروی خلق و خوی خود ندارند.

تشنج سمت چپ: اضطراب و ناامیدی در افرادی که مبتلا به این نوع صرع هستند به علت مشکلات در درک و بیان مشاهده می شود.

تشنج سمت راست: افرادی که مبتلا به این نوع از صرع هستند رفتار های بدون فکر انجام می دهند و مشکلات اجتماعی دارند.

 

هوش افراد مبتلا به بیماری صرع چگونه است؟

صرع یک بیماری روانی یا عقب ماندگی ذهنی نیست و بسیاری از افرای که مبتلا به این بیماری هستند دارای هوش طبیعی هستند. ممکن است در برخی از افراد که عقب مانده ذهنی هستند تشنج بروز کند. برخی از افراد براین باورند که بیماران مبتلا به صرع عقب ماندگی ذهنی دارند که این یک باور غلط است و هر فردی که مبتلا به صرع است عقب مانده ذهنی نیست.

 

آیا تشنج بر مغز تاثیر می گذارد؟

در صورتی که تشنج ها شدید نباشند اثری بر مغز ندارند اما اگر تشنج ها شدید باشند باعث صدمه زدن به مغز می شوند. در صورتی که در زمان کودکی دلیل خاصی برای تشنج یافت نشد بعد از بیست سالگی در ۶۸ تا ۹۲ درصد این تشنج ها دیگر بروز نمی کنند.

با مصرف مرتبط دارو و در صورت نیاز با جراحی به طور کل تشنج کم و به مرور زمان متوقف می شود.

 

علل بیماری صرع

در زیر به دو علل اصلی بروز این بیماری اشاره شده است:

اختلال در سیم کشی مغز

عدم تعادل عصبی و انتقال دهنده های عصبی

در افرادی که مبتلا به بیماری صرع هستند  افزایش فعالیت های عصبی می تواند سبب شود که انتقال دهنده های عصبی در سطح بالایی باشند .

افرادی که به بیماری صرع مبتلا هستند نورون های مغزی در آن ها فعالیت کمی دارند به این دلیل که تحریک کننده های انتقال دهنده عصبی در ان ها کم می باشد

یکی از عواملی که در بروز بیماری صرع دخیل است غشای سلولی است که اطراف نورون ها را می پوشاند. در این قسمت به برخی دیگر از عومالی که در بروز این بیماری تاثیر گذار هستند اشاره شده است

اختلالات ژنتیکی

اختلال در تغزیه

بروز اختلالاتی در فعالیت مولکول ها در داخل و خارج از غشا

بیماری آلزایمر

اعتیار به الکل

سرطان مغز

فقدان اکسیژن در مغز به علت حملات قلبی و سکته

در افراد بیمار که به بیماری های عروق مغزی مبتلا هستند باعث می شود که اکسیژن به مقدار کمی به سلول های مغز برسد می توان گفت در حدود 23 در صد بیماری صرع به همین علت در افراد دیده می شود .البته در افرادی هم که به عفونت انگل مغز مبتلا هستند نیز این بیماری بسیار دیده می شود .

 

نبود اکسیژن و همچنین تغذیه نامناسب در نمایان شدن این بیماری موثر می باشند .

یکی از علت های بروز این بیماری قرار گرفتن در معرض برخی از سموم مانند سرب و مونوکسید کربن است.

افرادی که به دلایل روحی و روانی مجبور به مصرف داروهای ضدافسردگی هستند نیز می تواند زمینه را برای این افراد محیا کند .

سیگار می تواند تاثیر گذار باشد زیرا نیکوتن های موجود در سیگار می تواند بر گیرنده های انتقال دهنده عصبی موثر باشند و به نوبه خود سبب  نمایان شدن صرع در افراد باشد .

تغییرات هورمونی و کمبود خواب

 

جلوگیری از صرع

افرادی که مبتلا به این بیماری هستند باید استراحت کافی داشته باشند و همچنین به تغذیه خود اهمیت بدهند.

به منظور جلوگیری از ضربات سر در مواقع موتور سواری باید از کلاه کاسکت استفاده شود و حتما کمربند در ماشین بسته شود

فشار خون بالا  و بیماری های قلبی عروقی ممکن است در بزرگسالی و پیری باعث ایجاد صرع شود.

 

 درمان صرع

در برخی از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند می توان این بیماری و تشنج را با تجویز یک دارو کنترل کرد. در صورتی که برای کنترل  این بیماری تجویز یک دارو موثر واقع نشود، ترکیبی از داروها برای کنترل این بیماری توسط پزشک تجویز می گردد. ترکیب داروهای می تواند عوارضی مانند خستگی و اشتها را به همراه آورد.

در صورتی که درفرد مبتلا به صرع با استفاده از دارو تشنج کنترل نشود، برای درمان این بیماری پزشک توصیه به جراحی می کند. برای جراحی نوع تشنج و منطقه مغزی درگیر توسط پزشک در نظر گرفته می شود. پس از اتمام جراحی داروهای تجویز شده باید به مدت ۲ سال مصرف شود.

 

منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم

با تشکر مدیریت سایت دکتر افشار متخصص مغز و اعصاب اطفال

 

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

بیش فعالی کودکان

بیش فعالی کودکان

ADHD=Attention deficit and hyperactivity disorder

بیش فعالی از سنین قبل از دبستان شروع میشود. معمولا کودک یا نوجوان در دو محل (خانه و مدرسه و یا خانه و مهمانی) اختلال رفتاری دارد. این اختلال رفتاری در سه فرم ١-متحرک بودن بیش از حد،٢-عدم تمرکز کافی و ٣- حرکات تکانه ای (رفتار ناگهانی وغیر قابل پیش بینی)خود را نشان میدهد وشدت هر فرم در افراد مختلف متفاوت است. یعنی بعضی در تمرکز مشکلشان بیشتر است و برخی دیگر در کنترل حرکات اضافی مشکل دارند.
برای درمان کردن بیش فعالی کودکان، باید دو بعد اساسی را در نظر گرفت:

١ درمان دارویی

٢-درمان غیر دارویی

بیش-فعالی-کودکان
درمان دارویی

با توجه به اینکه در کودکان بیش فعال مراکز کنترل رفتار مغز هنوز به اندازه کافی رشد نکرده اند و مواد شیمیایی مغز که ناقلین عصبی نامیده می شوند به خوبی کارشان را انجام نمی دهند
لازمست دارو تجویز گردد.طبق نظر متخصص روانپزشک داروهایی مثل ریتالین و یا سایر داروها را تجویز میشود. البته ممکن است در برخی مواقع داروهای محرک مورد استفاده، عوارض جانبی نیز داشته باشند. کاهش اشتها و از دست دادن وزن، اختلالات خواب، افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری می توانند از جمله عوارض این داروها می باشند.
خیلی از والدین از مصرف دارو می ترسند ویا میگویند که رفتار کودک را تحمل میکنند اما دارو نمیدهند. این طرز فکر اشتباه است. زیرا رفتار نامناسب و ناهنجار در کودک نهادینه می شود ودر بزرگسالی فرد را در معرض کارهای خطرناک مانند:
مصرف مواد مخدر ،رفتار ضد اجتماعی و ....قرار می دهد.

درمان غیر دارویی

شامل جلسه های مشاوره برای کودک است که در این جلسه ها به کودک آموزش داده می شود که چگونه تمرکز نماید؟ چگونه گوش دهد؟ چگونه آرام در یک جا بنشیند؟ (معمولا این کودکان بی قرار هستند). همچنین به کودکان آموزش داده می شود که انرژی فراوان خود را چگونه کنترل نموده و در کجا مصرف نمایند. در این
حالت کودک مشاوره درمان می شوند.
والدین عزیز توصیه می شود در دوره درمان بیش فعالی کودک، پیشنهاد های زیر را جدی بگیرید:

• زمان مطالعه و درس خواندن کودک خود را تقسیم نمایید. چرا که کودک شما توانایی نشستن مدت زمان طولانی را ندارد. والدین باید این نکته را درک نمایند و هر 10 دقیقه به کودک خود اجازه استراحت بدهند به شرطی که این استراحت بیشتر از 5 دقیقه طول نکشد. سپس والدین به تدریج زمان مطالعه را بیفزایند.
• سعی کنید همیشه جوی آرام و خالی از تنش و استرس در منزل ایجاد کنید. دقت کنید که کودکان بسیار حساس بوده و هر گونه استرس یا اضطراب های روحی در روان آن ها تاثیر منفی خواهد داشت. و دوره درمان را طولانی تر خواهد کرد. سعی کنید با همسرتان به آرامی سخن بگویید چرا که کودکان الگوهای رفتاری را از شما می آموزند.
• به کودکتان اجازه بدهید بازی کند و انرژی فراوان خود را تخلیه کند، اما باید بازی کودک همیشه زیر نظر شما باشد. اجازه ندهید که کودکتان بازی های پرهیجان مثل کشتی و... انجام دهد. همچنین هنگام بازی بهتر است یکی از والدین با کودک بازی کند، چرا که اگر هر دو والدین با کودک بازی کنند هیجان و انرژی کودک افزایش خواهد یافت. سعی کنید از بازی های فکری و هدفمند استفاده نمایید، این بازی ها توان تمرکز را در کودکتان افزایش می دهند. همچنین هرگز کودکتان را سرزنش نکنید و به او نگویید که بیش فعالی دارد، چرا که سکوت و خاموشی و افسردگی کودک دلیل بر درمان بیش فعالی نمی باشد
•در تله پلکانی بگو مگو با کودک نیفتید.
•از بکار بردن جملات طولانی و نصیحت پرهیز کنید
•به کودک فقط چند کلمه کلیدی را تاکید کنید. اما مکررا بگویید بدون خشم و با آرامش.
نکته:بیش فعالی با بیماریهای متعددی همراهی دارد و چنانچه روانپزشک از ترکیب مصرف داروی مناسب با مقدارو مدت متناسب و همچنین رفتار درمانی و خانواده درمانی نتیجه نمی گیردباید با متخصص مغز و اعصاب اطفال نیز مشورت نماید چون علاوه بر اوتیسم ،اختلالات شنوایی -بینایی ، بیماری های متابولیک ومغزی نیز ممکنست با بیش فعالی تظاهر یابند.

برخی از خدمات دکتر افشار خاص

فلج صورت کودک

تشنج در کودکان

اختلال خواب در کودکان

تکان مغزی در کودکان

با تشکر مدیریت سایت دکتر افشار خاص متخصص مغز و اعصاب اطفال

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

عقب ماندگی ذهنی

عقب ماندگی ذهنی

عقب ماندگی ذهنی  به طور نسبی با محدود شدن عملکرد اجتماعی  همراه می باشد  و  به معنی  نقص هوشی  در مقابل دمانس  است   . در حقیقت  با   فراهم کردن  اقدامات آموزشی و اجتماعی ، این افراد   می توانند  یک زندگی طبیعی  را  در خارج از بیمارستان  داشته باشند  مانند    انجام کار های خانه داری  ،   مدارس ویژه، صنایع دستی . عقب‌ماندگی ذهنی مشکلی است  که با  اختلال در مهارت های انطباقی  و عملکرد هوشی زیر حد طبیعی  تشخیص داده می شود  .  عقب‌ماندگی ذهنی  در  افراد زیر ۱۸ سال شروع می شود و  این افراد  می توانند به مهارتهای انطباقی بپردازند  و منظور از این مهارت ها این است   که در هر سن خاص ، انجام این مهارت ها از  آن ها انتظار می‌رود .

طبقه بندی عقب ماندگی ذهنی :

عقب ماندگی ذهنی با تجه به  میزان بهره هوشی از خفیف تا عمیق مشخص می شود  که به صورت زیر طبقه بندی شده است :

قدیمی ترین طبقه بندی از عقب ماندگی ذهنی  با  توجه به  شدت علایم مرضی  می باشد

  • کانا  با بهره هوشی ۳۰ ـــ ۰
  • کالیو  با بهره هوشی ۵۰ ـــ ۳۰
  • کودن  با بهره هوشی ۷۰ ـــ ۵۰

 

کدام دسته از عقب‌مانده‌های ذهنی  بچه‌های سالمی  می توانند به دنیا آورند ؟

عقب‌مانده‌های ذهنی متوسط   به طور معمول دارای  شکل ظاهری مشخصی هستند . همچنین بیشتر  آن ها  از بدو  تولد در  بیشتر فعالیتهای ذهنی و جسمی عقب  می باشند . از  سال   اولی  که  به مدرسه می روند  مردود می‌شوند .  بسیاری از آن ها  با کمک و با تجدید در امتحان قبول می‌شوند. اما نمی توانند  بیشتر  از دو تا چهار کلاس  درس بخوانند در این صورت  به آن ها پیشنهاد می شود  که  از ابتدا به مدرسه مخصوص بروند . همچنین   کارهای ساده را  به مدت بسیار طولانی فرا می گیرند  و تعداد بسیار کمی از آن ها  ازدواج می‌کنند، اما به  کمک خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی  نیاز دارند . این احتمال در آن ها بسیار زیاد است که فرزندان کاملا سالمی نداشته  باشند، و به این   شرط که  عقب‌ماندگی ذهنی آن ها  به دلیل وراثت نبوده باشد و  وابسته به دلایلی مانند  عفوت مغزی و یا ضربه مغزی باشد .  رشد هوشی این افراد ،  به اندازه یک کودک ۸-۷  ساله می باشد  این  نسبت به نیبت  عقب مانده‌های خفیف خیلی کم تر می باشد .

 

در کدام فاصله سنی تولد فرزندان  سبب عقب‌ماندگی ذهنی کودک می گردد ؟

در صورتی که  با فاصله کمتر از سه سال،  پس از تولد طفل ،  کودک دیگری به دنیا آید  معمولا  در سالهای اولیه عمر،  انحراف توجه از کودک به فرزند جدید و در نتیجه عدم دریافت تحریکات مناسب روانشناختی  سبب  عقب‌ماندگی ذهنی متوسط می گردد . با توجه به تحقیقات انجام گرفته شده ، فاصله‌گذاری کمتر از ۳۶ ماه  ،  احتمال  عقب‌ماندگی ذهنی در طفل  را  افزایش می دهد و لازم است که تاثیر این فاکتور  بیشتر  تحت بررسی قرار گیرد .

عقب-ماندگی-ذهنی

 

سایر عوامل موثر در عقب‌ماندگی ذهنی کودکان :

  • آنومالی‌های ایدیوپاتیک مادرزادی
  • تراتوژن‌ها
  • اختلالات پیش از تولد
  • عفونت‌های داخل رحمی
  • اختلال کارکرد جفت
  • مسایل حوالی تولد
  • نارس بودن بسیار شدید
  •  صدمات ناشی از هیپوکسی وایسکمی
  •  خونریزی‌های داخل جمجمه
  • آنومالی‌های میتوکندریال
  • اختلالات ژنی
  •  ناهنجاری‌های کروموزومی
  •  سموم
  •  سندرم‌های پلی ژنتیک فامیلیال
  • اختلالات متابولیک
  • غرق شدگی و خفگی
  • صدمات مغزی
  • عفونت‌ها
  • اختلالات متابولیک
  • سموم از جمله سرب
  •  خونریزی‌های داخل مغز
  •  سوء تغذیه
  • از هم گیسختگی خانواده

تاثیر مصرف دخانیات در عقب‌ماندگی ذهنی کودک :

استفاده از   دخانیات  مانند قلیان و سیگار  باعث ایجاد عقب‌ماندگی ذهنی در   کودک  می شود  و همچنین تحقیقات بسیاری  در این باره انجام گرفته شده است  که این تحقیقات نشان داده است که  استفاده از   دخانیات در دوران بارداری چه به صورت سیگار و چه به صورت قلیان ، تفاوت معنی‌داری در موارد این تحقیق یافت نشده است .

اثر عقب ماندگی ذهنی بر خانواده :

در صورتی که   عقب ماندگی ذهنی در نوزاد تشخیص داده شود  والدین  دیسترس می شوند. برخی از آن ها  کودک را قبول نمی کنند و در این صورت  طرد کردن  به مدت طولانی دوام ندارد به طور معمول  پس از سال اول   تشخیص گذاشته می شود .
والدین به ناچار  آرزوهای خود را  عوض  می کنند که  بعضی اوقات با افسردگی طولانی والدین و احساس گناه و شرم و خشم  همراه می باشد .
عقب ماندگی به علت عوامل محیطی ، اجتماعی و فرهنگی :

معمولا عوامل محیطی بسیاری در هوش و سازگاری تمامی کودکان از جمله عقب ماندگان ذهنی تاثیر دارد. همچنین در ایجاد عقب ماندگی ذهنی تاثیرات محدودتری مانند  ناپایداری خانواده، فقر، وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی بد و محرومیت های فرهنگی ، تغذیه، و استرس های مکرر و فوق تحمل در محیط زندگی کودک نقش دارند .
درمان عقب ماندگی ذهنی معمولا یک  فرایند چند جانبه  می باشد  . همچنین  برای درمان کودکانی که  عقب ماندگی ذهنی آن ها  به دلیل  عوامل روانی – اجتماعی می باشد می توان با ایجاد  محیطی تحریک کننده  آنها را به سطحی از بهنجاری رساند که توانایی ارائه ی پاسخ های بهنجار به محیط پیرامونشان را داشته باشند .

 

منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم

 

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

اختلال خواب درکودکان

وقتی کودکی در طی خواب شبانه به صورت مکرر و یا حمله ای بیدار می شود ،از الگوی خواب مناسبی برخوردار نمی باشد .
به دنبال بدخوابی در شب، درطی روز کودک دچار خواب آلودگی ،چرت زدن ،اختلالت خلقی و یاد گیری می شود . از اختلالات خواب شایع دوران کودکی می توان به کابوس شبانه ،وحشت شبانه و تشنج های شبانه اشاره کرد .

وحشت شبانه یا night terror

در این اختلال کودکی که سنی در حدود 5-6 سال دارد ،با فاصله نسبتا کمی از خواب شبانه بیدار می شود ،وحشت زده و عرق کرده است و اطرافیان خود را نمی شناسد . این کودکان معمولا ممکن است پرخاشگری داشته باشند،فریاد بزنند و یا از جای خود بلند شوند و بی هدف شروع به راه رفتن کنند و فردا صبح چیزی را به یاد نخواهند آورند وحشت شبانه معمولا در طی خواب Non-REM اتفاق می افتد .

کابوس شبانه یا nightmare

این اختلال خواب معمولا درطی خواب نزدیک به صبح و معمولا در دختران روی می دهد و به این صورت است که کودک از خواب بیدار می شود ،دچار وحشت است ،ممکن است گریه کند و یا جیغ بکشد . او اطرافیان خود را می شناسد و صبح روز بعد هم واقعه را به یاد می آورد ،کابوس شبانه در طی خواب سبک یا REM رخ می دهد .

تشنج های شبانه

در اختلالات خواب کودکان ،تشنج های شبانه مثل صرع Rolandic نیز باید مد نظر باشد .در این صورت مشاوره با فوق تخصص مغز و اعصاب و انجام نوار مغز، این اختلال قابل شناسایی و درمان می باشد .
علت اصلی ایجاد اختلالات خواب در کودکان متحمل شدن استرس در طی روز است . این استرس ممکن است به دلیل بروز اختلافات خانوادگی یا مشاجره والدین ،دیدن فیلم ها و کارتون های ترسناک و یا حتی ترساندن کودک توسط فردی دیگر باشد .
درمان :در اینگونه از اختلالات معمولا کاهش استرس روزانه و شروع خواب شبانه در ساعات مقرر،استفاده از نورملایم در شروع خواب ،پرهیز از دیدن فیلم های ناراحت کننده و ترسناک قبل از خواب و خواندن کتاب های مورد علاقه کودک قبل از خواب توصیه می شود ، مصرف شام سبک نیزمی تواند کمک کننده باشد .
در صورت تداوم اختلال خواب کودک حتما باید با روانپزشک مشاوره شود ،همانطور که پیش از این نیز گفته شد مشاوره با فوق تخصص مغز و اعصاب برای بررسی از نظر بروز تشنج های شبانه ضروری است .

علائم اصلی دربروز اختلال خواب کودکان

اگر بخواهیم علائم اصلی اختلال خواب درکودکان را بررسی کنیم می توانیم موارد زیر را ذکر کنیم

  • خروپف کردن کودک در هنگام خواب
  • کودک در زمان خواب بی قرار باشد
  • سرفه کردن کودک به طور مکرر در هنگام خواب
  • تعرق شدید کودک در زمان خواب
  • کودک در هنگام خواب با خس خس نفس بکشد
  • در هنگام خواب کودک با دهان نفس بکشد
  • کودک در نیمه شب از خواب بیدار شود و حالت وحشت زده ،گیج و مبهوت داشته باشد
  • زمانی که کودک در خواب است به سر خود با اجسام اطراف خودش ضربه وارد کند
  • زمانی که کودک در خواب است به صورت کاملا ناخواسته شروع به راه رفتن کند و یا با پاهایش به اطراف ضربه بزند .

اختلال-خواب-درکودکان

والدین باید به این موارد توجه ویژه ای داشته باشند در صورتی که کودک آن ها هر کدام از این موارد را دارد باید هر چه زودتر به متخصص مغز و اعصاب اطفال مراجعه و درمان را آغاز کنند در صورت عدم درمان این کودکان می تواند عواقب خطرناکی برای کودک آن ها ایجاد شود .

 

عادات رفتاری غلط در خواباندن کودک

بسیاری از مادران در هنگام خواباندن کودکشان سختی فراوانی می کشند. ممکن است کودک به دلایلی از جمله مشاهده تلویزیون یا میل به همنیشینی با پدر و مادر و یا بازی با خواهر و برادر، با حالت خواب آلودگی خود کاملا جنگیده و سعی دارد خود را بیدار نگه دارد. شایع ترین اشتباه رفتاری، عدم داشتن ساعت خواب منظم در خانه می باشد. این رفتار نه تنها محدود به ساعت خواب کودک می باشد، بلکه باید همه اعضای خانواده این ساعت منظمی برای خواب داشته باشند. توصیه می شود که کودک را در ساعت مخصوصی به اتاق ببرید و بخوابانید و همچنین علاوه بر کودک، جمیع اعضای خانواده در ساعت مخصوصی از شب بخوابید، به عبارتی یک ساعت برای خواب در منزلتان تعریف شده باشد. که در این ساعت لامپ ها را خاموش کرده و همگی به اتاق خواب روید.
اشتباه رفتاری شایع دیگر روشن نگه داشتن تلویزیون و سایر وسایل ارتباطی از جمله موبایل و کامپیوتر و… می باشند. وسایلی از این قبیل باعث از بین بردن خواب کودک می شوند. لذا توصیه می شود که چنین وسایل (مخصوصا تلویزیون) را حداقل دو ساعت قبل از خواب خاموش نگه دارید. بر اساس تحقیقات و پژوهش های انجام شده نور تلویزیون می تواند باعث ایجاد تغییراتی در هورومون ملاتونین شود که این هورمون خواب کودک را تنظیم می نماید. با افزایش میزان این هورمون، کودک احساس خواب آلودگی می نماید، لذا خاموش کردن تلویزیون نقش مهمی در زود خوابیدن کودک دارد.

اختلال-خواب-درکودکان

اشتباه رفتاری دیگر، تنبیه و تهدید کردن کودک می باشد. هنگام خواب به هیچ وجه کودک خود را تنبیه و تهدید نکنید. توصیه می شود به جای تنبیه کردن کودک، او را تشویق نمایید. هنگامی که کودکتان را تشویق می نمایید، کودک بی صبرانه منتظر گرفتن پاداش کارش خواهد بود و کاری که به او دستور داده شده را به بهترین شکل انجام خواهد داد. بر اساس تحقیقات و پژوهش های انجام شده این روش، بسیار مناسب بوده و در بسیاری از مواقع پاسخ خواهد داد.
خواب مثل هر نیاز طبیعی دیگر بدن، محدود می باشد. که پس از برطرف شدن این نیاز دیگر فرد توانایی خوابیدن مجدد را نخواهد داشت. اگر کودکتان در روز از فرط بازی، احساس خستگی و خواب آلودگی نماید، توصیه می شود که به او اجازه خواب ندهید و سعی کنید او را با شیوه های مختلف سرگرم نمایید. چرا که ممکن است اگر کودکتان در روز بخوابد توانایی خوابیدن در شب را از دست خواهد داد، و حتی در صورتی که به تخت خوابش برود به حالت بیدار مانده که همین مورد به نوبه خود می تواند زمینه ساز مشکلات روحی و روانی کودک باشد

برخی از خدمات دکتر افشار خاص

اختلال رفتاری در کودکان

افسردگی در کودکان

تشنج در کودکان

اختلال خواب در کودکان

با تشکر مدیریت سایت دکتر افشار خاص متخصص مغز و اعصاب اطفال

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی یکی از روش های سنتی می باشد، انجام این روش زایمان در مواردی که مادر شرایط لازم را داشته باشد بسیار توصیه می شود، در واقع این روش زایمان جزو بی عارضه ترین روش ها شناخته شده است و فواید بسیار زیادی برای جنین و مادر دارد .

برخی از افرادی که خواهان انجام زایمان طبیعی نیستند از درد زایمان طبیعی واهمه دارند اما با مراقبت های دوران بارداری و راهنمایی های متخصص زنان و زایمان می توان این درد را تا حدود تسکین داد و یک زایمان راحت و طبیعی داشت .

نحوه زایمان طبیعی

بسیاری از خانم های باردار در رابطه با نحوه انجام این زایمان سوالات متداولی ذهن ان ها را درگیر کرده است در این قسمت به بیان توضیحاتی در رابطه با نحوه زایمان طبیعی و مراحل آن می پردازیم تا افرادی که خواهان انجام این زایمان هستند در این زمینه اطلاعات لازم را داشته باشند . در ماه های آخر بارداری که زمان زایمان فرا می رسد دهانه رحم مرطوب و کم کم باز می شود، هنگامی که نه ما سپری می شود جنین برای خروج به لگن و رحم مادر فشار وارد می کند در چنین شرایطی مادر درد بسیاری را تحمل می کند و رحم دچار انقباضاتی می شود و دهانه واژن باز می شود، جنین با هر بار انقباض رحم می چرخد و سر جنین به دهانه رحم وارد می شود و دهانه رحم باز می شود و به راحتی با تحمل درد توسط مادر جنین از رحم خارج می شود . برای تسکین درد و خروج راحت تر جنین اقداماتی توسط متخصص زنان و زایمان صورت می گیرد تا مادر زایمان راحت و بدون دردی را داشته باشد .

به هیچ عنوان زایمان طبیعی عوارض زایمان سزارین را ندارد به همین علت است که متخصص زنان و زایمان در صورتی که مادر شرایط زایمان طبیعی را داشته باشد این روش زایمان را در نظر می گیرد . دوره نقاهت بعد از زایمان طبیعی بسیار کوتاه می باشد و مادر بعد از داشتن یک استراحت کافی می تواند فعالیت های روزانه خود را به آرامی از سر گیرد .

علایم شروع زایمان

علایمی که در قسمت زیر به آن ها اشاره شده است می تواند نشان دهنده زمان زایمان طبیعی باشد :

احساس درد در قسمت تحتانی شکم و یا کمر که به مرور زمان بیشتر می شود و دردناک ( فاصله بین این درد ها کوتاه می باشد )

در برخی از موارد قبل از زایمان کیسه آب مادر پاره می شود که یکی از نشانه های زایمان می باشد و هرچه سریعتر باید اقدامات لازم صورت گیرد .

در برخی از موارد مقدار کمی ترشح خونی از واژن خارج می شود که می تواند از نشانه های زایمان باشد ( شو زایمانی )

زایمان-طبیعی-1

مزایای زایمان طبیعی

زایمان طبیعی نسبت به زایمان سزارین مزایای بسیار زیادی دارد، در این زایمان همانطور که می دانید هیچ گونه برشی ایجاد نمی شود در صورتی که در زایمان سزارین اسکاری از خط برش در قسمت تحتانی شکم باقی می ماند . زایمان طبیعی بسیار راحت وبدون درد سر است و دوران نقاهت بسیار کوتاه مدتی دارد. بروز اختلالات تنفسی در کودکانی که با این روش بدنیا می آیند بسیار کم تر است .

مراحل شروع زایمان

زمانی که مادر در قسمت تحتانی شکم یا کمر درد شدید را احساس کرد به گونه ای که به تدریج طول مدت درد بیشتر و فاصله بین آن کوتاه تر شد زمان زایمان فرا رسیده است . در این مرحله بدلیل اینکه جنین به لگن فشار وارد می کند مشاهده ترشحات خونی از واژن طبیعی می باشد .

مراحل زایمان طبیعی

مراحل زایمان طبیعی شامل چند مورد می باشد:

مرحله اول

همان طور که گفته شد در این مرحله مادر دردی را در قسمت تحتانی شکم خود احساس می کند که این درد ها طولانی و فاصله مابین ان ها کوتاه می باشد، همچنین در این مرحله آبریزش از مهبل یا واژن مشاهده می شود . معمولا درد تا باز شدن کامل دهانه رحم ادامه دارد .

مرحله دوم

در این مرحله جنین از رحم مادر باید خارج شود که با انقباضات رحمی همراه است . در ابتدا با استفاده از مواد ضد عفونی کننده ناحیه تناسلی ضد عفونی می شود، بعد از وارد کردن فشار توسط جنین دهانه رحم باز می شود و جنین آماده خارج شدن از رحم می باشد . بعد از اینکه به اندازه ایده آل دهانه رحم باز شد با وارد کردن فشار، جنین از رحم خارج می شود .

مرحله سوم

این مرحله با خروج جفت از رحم مادر همراه است، همانطور که می دانید جنین تمامی مواد غذایی و منابع حیاتی خود را از طریق این جفت که در طول حاملگی به دیواره رحم وصل است دریافت می کند .

زایمان با وسایل کمکی

در برخی از شرایط برای خارج کردن جنین نیاز به وسایل کمکی است، زمانی که متخصص زنان و زایمان تشخیص دهد که نمی توان به طور طبیعی کودک را از رحم خارج کرد و خروج فوری جنین ضروری است می توان از وسایل کمک کننده برای خروج جنین استفاده کرد . فروسپس متداول ترین وسلیه کمکی است که می توان برای خارج کردن جنین در شرایط ضروری استفاده کرد .

زایمان-طبیعی (2)

مراقبت های بعد از زایمان طبیعی

زایمان طبیعی  نسبت به زایمان سزارین  از ریسک و مراقبت کمتری بر خوردار است ،اما این بدان معنی نمی باشد که  مادر بعد از زایمان طبیعی نیاز به مراقبت ندارد . در حقیقت 6 ساعت بعد از  زایمان طبیعی  از مهمترین و البته خطرناک ترین زمانی است که نیاز به توجه و مراقبت دارد .  در طی این زمان نیاز است تا تمام علائم حیاتی از جمله میزان فشار خون ،نبض ،عملکرد تنفسی  و میزان خونریزی  مادر  توسط متخصص زنان چک شود .

بعد از زایمان حداقل تا 40 روز مادر دچار خونریزی می شود ،اما ممکن است این زمان در افراد مختلف بیشتر و یا کمتر باشد .  در طی زایمان طبیعی فرد به نسبت  زایمان سزارین سریعتر بهبود می یابد  ،اما باید مراجعات منظم به متخصص زنان برای بررسی وضعیت انجام شود .

دکتر گینتی محمد ابراهیم متخصص زنان در غرب تهران به  مادران بعد از زایمان طبیعی توصیه می کنند ،که به طور روزانه پیاده روری سبک انجام دهند ،پیاده روری  به طور روزانه و در مدت زمان کوتاه ،کمک می کند تا فرد هر چه زودتر به حالت طبیعی خود بازگردد .

مشکل یبوست در دوران بارداری و بعد از آن ،یکی از مشکلات شایعی است که بیشتر مادران از آن شکایت می کنند ، تغییر در رژیم غذایی و مصرف میوه و سبزیجات تازه  به درمان و البته پیشگیری از یبوست کمک می کند . همچنین مصرف مایعات نیز نقش مهمی  در پیشگیری از یبوست بعد از زایمان دارد.

زایمان-طبیعی

استحمام کردن بعد از زایمان طبیعی

بعد از زایمان  متخصص زنان به مادران توصیه می کنند ،که  به طور روزانه حمام کنند ،حتی ممکن است در فصول تابستان نیاز باشد تا هفته ای دو یا سه مرتبه  استحمام کنید ،استحمام کردن خصوصا با آب گرم سبب می شود تا  دردهای  حاصل از زایمان و یبوست به نسبت کاهش پیدا کند . هیچگاه بلافاصله بعد از زایمان در زمان استحمام کردن از لیف استفاده نکنید ،تنها با کمک شامپو  بچه ، بدن خود را شستشو کنید .

علائم خطرناک بعد از زایمان طبیعی

گاهی بعد از زایمان علائمی دیده می شود که  ،ممکن است برای مادر خطرناک باشد ،با دیده شدن هر یک از علائم ذکر شده  هر چه زود تر به متخصص زنان خود مراجعه کنید .

  • تورم و قرمز شدن نوک پستان ها
  •  احساس درد  شددی در ناحیه بخیه ها
  • بروز تب و لرز
  •  ترشحات بی دلیل از مهبل
  •  دردر پاها ،خصوصا در ساق پا
  •  احساس درد در نایحه زیر دل
  •  بی حالی و سرگیجه

آیا زایمان طبیعی موجب افتادگی رحم می شود ؟

افتادگی رحم می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و نمی توان به تنهایی علت بروز این عارضه را زایمان طبیعی دانست. برخی از زنان بر این باورند که زایمان طبیعی حتما باعث افتادگی رحم می شود در صورتی که این یک باور اشتباه می باشد و چه بسا زنانی که چنیدن بار زایمان طبیعی انجام داده اند با مشکل افتادگی رحم مواجه نشده اند . مراقبت های بعد از زایمان طبیعی در جلوگیری از بروز افتادگی رحم بسیار نقش دارد ، انجام ورزش های مربوطه به ماهیچه های لگن ( ورزش کگل ) بعد از زایمان طبیعی به منظور جلوگیری از افتادگی رحم بسیار توصیه می شود.

منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.
با تشکر، مدیریت سایت دکتر گیتی محمد ابراهیم، متخصص زنان

 

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

درمان ناباروری با روش IUI

امروزه روش  IUI یکی  از پر طرفدارترین روش های درمان ناباروری در بین زوجین است .بعد از ازدواج برخی از زوجین با تلاش های فراوان صاحب فرزند نمیشوند در نتیجه این امر می تواند نگران کننده باشد .روش IUI روشی است که تقریبا می توان موفقیت در آن به نسبت بالا است و فرد با پرداخت هزینه به نسبت کمتری می تواند درمان ناباروری را انجام دهد .

درمان-ناباروری-با-روش-IUI

آیا می توان IUI را برای تمامی افراد استفاده کرد ؟

در طی روش IUI می توان عمل باروری را برای زوجین انجام داد  و تقریبا این روش محدودیتی ندارد . ناباروری  یکی مسائلی است که می تواند بر زندگی زناشویی فرد تاثیرات قابل ملاحظه ای بگذارد ،امروزه روش های مختلفی برای درمان ناباروری وجود دارند که گاها برخی از ان ها دشوار و نیاز به پرداخت هزینه های بسیاری می باشد . روش IUI  یکی از روش های مفیدی است که می تواند مشکل ناباروری راتا حد قابل توجهی حل کند .

مراحل کار در روش IUI چگونه است ؟

در طی این روش درمان ناباروری اسپرم های شسته  شده را به درون رحم زن تزریق می کند و سبب باروری می گردند. این روش می توان تا حد قابل توجهی احتمال باروری را در فرد افزایش دهد زیرا تماس تخمک با اسپرم در داخل رحم را ایجاد می کند . در واقع IUIمی تواند شانس و احتمال باروری در زن را  به میزان قابل توجهی افزایش دهد . به طور معمول افراد در مرحله اول درمان ناباروری روش IUI را استفادIمی کنند و در صورت عدم نتیجه  از این روش رو به روش IVF  می آورند .

چه کسانی بهتر است از این روش استفاده کنند

پزشک بعد  از بررسی ها و معاینات لازم افرادی که خصوصیات زیر ر ا داشته باشند ،روش IUI  ر ا توصیه می کند .

  • افراد با حجم کم مایع منی
  • در صورت وجود  آنتی اسپرم و آنتی بادی در مایع منی
  • افرادی که تعداد کم اسپرم ها و تحرک کم در آن ها دلیل بر ناباروری در آن ها می باشد .
  • در صورت وجود اسپرم های  ناسالم  بیشتر از اسپرم های سالم در فرد
  • در صورت نقص در آلت تناسلی
  • وجود ناهنجاری های تخمک گذاری در بین زنان
  • در صورتی که مردان دچار انزال های پس رونده باشند  و اندام تناسلی در آن ها فلج باشد
  • ناتوانی جنسی
  • وجود مشکلات  در دیواره رحم  مثل وجود آندومتریوز
  • زنانی ترشحات ان ها ،سبب از بین برندن اسپرم در گردن رحم و رحم می شود .

افراد با مشکلات بالا مناسب ترین افراد برای استفاده ارز روش درمان ناباروری با IUI  می باشند .

درمان-ناباروری-با-روش-IUI

مراقبت بعد از IUI

همانطور روش آی یو آی یکی از روش های درمان ناباروری است که اثرات فراوانی دارد و در بسیاری از مواقع با موفقیت همراه است. ممکن است این عمل با تحریک تخمدان با داروهای هورمونی یا عدم تحریک آن صورت بگیرد. در این روش مایع منی از مرد گرفته می شود و سپس اسپرم های مناسب که دارای تحرک زیاد هستند جداسازی می شوند و سپس با استفاده از کاتتر به رحم زن فرستاده می شوند. این روش ممکن است به تنهایی، یا همراه با سایر روش ها استفاده شود.

 مراقبت پس از انجام IUI

انجام آی یو آی معمولا بدون هیچ گونه درد انجام می گیرد. ممکن است برخی از زنان درد جزئی احساس کنند. همچنین ممکن است پس از انجام آی یو آی زن در ناحیه زیر شکم احساس درد (درد هایی شبیه درد قاعدگی ) کند، ممکن است این درد به دلیل آزاد شدن تخمک باشد. توصیه می شود پس از انجام آی یو آی موارد زیر را انجام دهید:

  • سعی کنید پس از انجام IUI 20 الی 30 دقیقه روی تخت دراز بکشید و از برخاستن سریع خودداری کنید.
  • از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید.
  • بیمار می تواند از روز دوم فعالیت های روزمره و طبیعی خود را آغاز نماید.
  • انجام ورزش های سبک و معمولی مثل پیاده روی بلامانع است .
  • نیازی به استراحت مطلق وجود ندارد و بیمار فورا می تواند کارهای روزمره خود را انجام دهد.
  • وجود لکه بینی یا خونریزی جزئی پس از انجام آی یو آی کاملا طبیعی است. اما در صورت مشاهده خونریزی شدید فورا پزشک را در جریان بگذارید.
  • از مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات خودداری کنید.
  • رابطه جنسی قبل از 24 ساعت توصیه نمی شود. اما پس از 24 ساعت بلامانع است .
  • در صورت خروج ترشح پس از انجام آی یو آی نگران خروج اسپرم ها نباشید، زیرا که امکان خروج اسپرم پس از انجام آی یو آی وجود ندارد.
  • برای کنترل وضعیت لازم است چندین بار سونوگرافی انجام دهید، لذا حتما در موعد مقرر جهت انجام سونوگرافی مراجعه نمایید.
  • تا 72 ساعت از نشستن در وان حمام و شنا خودداری نمایید.

خدمات دکتر گیتی محمد ابراهیم متخصص زنان

درمان ناباروری

روش های درمان ناباروری

زایمان سزارین

زایمان طبیعی

با تشکر مدیریت سایت  دکتر گیتی محمد ابراهیم متخصص زنان

 

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

جراحی زیبایی واژن

جراحی زیبایی واژن

جراحی زیبایی واژن یکی از جراحی زیبایی زنان می باشد که بیشتر با هدف سفت کردن واژن انجام می شود . افرادی که به دلیل پیری و زایمان های مکرر واژن آن ها دچار تغییرات شده است ،می توانند با استفاده از جراحی زیبایی واژن مشکلات خود را برطرف کنند .

جراحی زیبایی واژن این امکان را دارد که هم انفرادی و هم همراه با سایر جراحی ها انجام داد . دکتر گیتی محمد ابراهیم بیشتر جراحی واژینوپلاستی و لابیاپلاستی را همراه با جراحی زیبایی واژن توصیه می کنند .

جراحی زیبایی واژن یکی از جراحی هایی می باشد که در بین بانوان طرفداران بسیاری دارد ،زیرا می تواند تمام مشکلات مربوط به دوران یائسگی ،زیبایی و روابط جنسی را در افراد برطرف کند .

جراحی زیبایی واژن را می توان با استفاده از روش های مختلفی انجام داد ،لازم است تا در رابطه با راهکار های جراحی زیبایی وازن با متخصص زنان خود مشورت کنید .

استفاده از لیزر یکی از این روش ها می باشد . امروز با استفاده از لیزر می توانیم جوانسازی واژن را انجام دهیم .

جراحی-زیبایی-واژن

جراحی زیبایی واژن با استفاده از لیزر

با استفاده از لیزر مو نالیزا تاچ می توانیم  شلی واژن ،مشکلات آتروفی واژن ،روشن کردن پوست ناحیه تناسلی و جوانسازی واژن را انجام دهیم . جوانسازی واژن با کمک لیزر مونالیزا تاچ بدون درد و خونریزی در کمترین زمان برای بانوان انجام می شود .

یکی از مواردی که سبب برتری این روش نسبت به سایر روش های جراحی زیبایی واژن شده است نبودن عوارضی برای بیمار می باشد .

موارد کاربرد لیزر مونالیزا تاچ

  • ازبین بردن درد در هنگام روابط جنسی
  • درمان شلی و افتادگی واژن
  • جوانسازی واژن
  • کوچک کردن لابیا ها
  • روشن کردن واژن وموارد دیگر

روش های جراحی زیبایی واژن

همانطور که گفته شد ، با افزایش سن و زایمان های مکرر ،واژن بانوان دچار تغییراتی می گردد و می تواند تاثیرات مخربی را از خود به جای بگذارد . امروزه روش های مختلفی برای  درمان این مشکل وجود دارد . جراحی زیبایی واژن یکی از جراحی های زیبایی محسوب می گردد که در بین بانوان طرفداران بسیاری دارد . با کمک این روش می توان  تمام تغییرات ایجاد شده در واژن را که بر اثر افزایش سن  و یا زایمان  ایجاد می گردد را برطر ف کرد .

انواع روش های جراحی لابیاپلاستی

روش های مختلفی برای جراحی  لابیاپلاستی وجود دارد ، در روشی که بیشتر در بین متخصصین زنان ارجحیت دارند شامل  روش wedge  و trim

روش trim  لابیاپلاستی

در طی این روش  لبه های داخلی  واژن بریده می شود و سپس دولبه با استفاده از بخیه به هم دوخته می شوند ،مزیتی که این روش دارد در این است که  در کوتاه ترین زمان انجام می شود ،اما ممکن است  به دلیل انتخاب نادرست پزشک، لبه های داخلی واژن بیش از اندازه بریده شوند  و  جای  زخم بر واژن مشخص گردد .

جراحی-زیبایی-واژن

  روش wedge  لابیاپلاستی

در روش wedge   در مرکز لبه اضافی  یک برش v  شکل  ایجاد می شود . بیشتر  متخصصین استفاده از این روش را توصیه می کنند ،این روش از جراحی زیبایی واژن  مرز طبیعی واژن حفظ می گردد .

 کوچک کردن کلاهک کلیتوریس

کوچک کردن کلاهک کلیتوریس  را  بیشتر همزمان با لابیاپلاستی توصیه می کنند ،اما این جراحی را نیز می توان به صورت انفرادی نیز انجام داد و از مزایای آن لذت برد . دکتر گیتی محمد ابراهیم  متخصص زنان در غرب تهران  توصیه می کنند که  در صورتی  که در ناحیه کلاهک کلیتوریس پوست اضافه وجود داشته باشد  و جراحی لابیاپلاستی  به تنهایی انجام  شود ، می تواند ظاهر بدی را ایجاد کند ،در نتیجه در این موارد توصیه می گردد که این جراحی به صورت همزمان انجام شود .

زمان مورد   نیاز برای جراحی لابیاپلاستی

قبل از جراحی لابیاپلاستی لازم تا با متخصص زنان خود مشورت کنید و از روش امجام ان و نتیجه جراحی اطلاعات کافی به دست اورید .  این جلسه به شما کمک می کند که چه انتظاراتی از جراحی خود داشته باشید .

لازم است تا قبل از جراحی وضعیت  فرد مورد بررسی قرار گیرد و  هر گونه عفونت موجود برطرف گردد تا بتوان نتیجه خوبی از جراحی داشته باشید .

افراد مناسب برای جراحی زیبایی واژن

این سوال بسیاری از افراد در هنگام مراجعه به متخصص زنان می باشد که آیا جراحی زیبایی واژن برای آن ها نیاز است یا خیر . در پاسخ این افراد باید گفت که جراحی زیبایی واژن برای بانوانی که زایمان های مکرر داشته اند ،یا به طور ناگهانی اضافه وزن و یا کاهش وزن داشته اند  می تواند موثر باشند، با استفاده از جراحی زیبایی واژن می توان مشکل گشادی واژن خود رابرطرف کنند .

بعضی از بانوان این گونه تصور می کنند که روابط جنسی می تواند عاملی بر گشادی واژن شناخته شود. در حالی که این تصوری اشتباه می باشد ،روابط جنسی نمی تواند عاملی بر گشادی واژن شناخته شوند .

خدمات دکتر گیتی محمد ابراهیم متخصص زنان

زایمان سزارین

زایمان طبیعی

درمان ناباروری

غربالگری دوران بارداری

با تشکر مدیریت سایت  دکتر گیتی محمد ابراهیم متخصص زنان

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

درمان آلرژی

درمان آلرژی

آلرژی ها از شایع ترین بیماری های مزمن در همه جای دنیا هستند . علائم آلرژی از موارد خفیف تا واکنش های تهدید کننده حیات متغیر می باشد . یک واکنش آلرژیک  در سیستم ایمنی شروع می شود . به طور طبیعی سیستم ایمنی وظیفه محافظت بدن در مقابل عوامل میکروبی را برعهده دارد . در بیماری آلرژیک سیستم ایمنی به اشتباه یک ماده خارجی غیر میکروبی (آلرژن)را به عنوان  یک عامل مهاجم می شناسد .

واکنش سیستم ایمنی به ورود آلرژن به بدن تولید تولید پادتن هایی از نوع IgE می باشد .

این پادتن ها سلول های سیستم ایمنی را تحریک به ترشح مواد شیمیایی از قبیل هیستامین می کنند . که منجر به بروز یک واکنش آلرژیک و نهایتا علائم بیماری آلرژیک می شود .

علائم آلرژی در ارگانهای مختلف از قبیل ،بینی ،حلق ،ریه ها ،سینوس ها ،گوش ها ،پوست و دستگاه گوارش بروز می کند .

در بضی بیماران علائم ریوی به صورت بیماری آسم بروز می کند . شدیدترین نوع واکنش آلرژیک بیماری آنافیلاکسی  می باشد ،که می تواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد .

آلرژن های متنوعی مسئول بروز علائم آلرژی هستند . شایع ترین آلرژن ها شامل گرده گیاهان ،گردو غبار ،غذاها ،داروها ،گزش حشرات ،کرک و پوست های حیوانت می باشند .

پزشک فوق تخصص آلرژی مسئول تشخیص و درمان بیماری های آلرژیک می باشد .

پاسخ تشدید بافت سیستم ایمنی به پروتئین های موجود در مواد غذایی خورده شده ،باعث بروز آلرژی غذایی می شود . علائم آلرژی غذایی حتی با مصرف مقادیر کم آن ماده غذایی آلرژن هم بروز می کند .

آلرژی

اکثر آلرژی های غذایی در شیر خواران و کودکان تشخیص داده می شوند فولی بروز آلرژی غذایی در هر سنی امکان پذیر است .هشت ماده غذایی مسئول بروز اکثر واکنش های  آلرژیک هستند .شیر گاو،تخم مرغ ،ماهی ،میگو ،بادام زمینی ،سویا ،گندم ،دانه های درختی

عدم تحمل یک ماده غذایی با آلرژی غذایی متفاوت است  .فردی که عدم تحمل نسبت به یک ماده غذایی دارد ،احتمالا مشکلی در دستگاه گوارش و یا یک مشکل آنزیمی در جذب و هضم آن ماده غذایی دارد . در حالی که آلرژی غذایی ناشی از پاسخ تشدید یافته سیستم ایمنی به یک ماده غذایی است . برای مثال عدم تحمل لاکتوز که ناشی از یک اختلال آنزیمی در دستگاه گوارش است با آلرژی به شیر گاو متفاوت است .

اکثر آلرژی های غذایی تشخیص داده شده در دوران شیرخوارگی ،با افزایش سن برطرف می شوند .ولی بعضی از آلرژی های غذایی مانند آلرژی به غذاهای دریایی و دانه های درختی ممکن است در سنین بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد .

آلرژی های غذایی می توانند علائم متفاوتی را در دستگاه گوارش ایجاد کنند ،از قبیل سندرم آلرژی دهانی که به دنبال مصرف برخی از میوه ها علائم در دهان و گلو ایجاد می شود .

سایر آلرژی های غذایی می توانند درگیری مری ،معده ،روده بزرگ و کوچک ایجاد کنند ،که به همین ترتیب علائم ایجاد شده متفاوت هستند .

علائم آلرژی غذایی در طی دقایقی یا ساعاتی پس از مصرف یک ماده غذایی بروز می کند .علائم شایع آلرژی غذایی شامل بروز کهیر در پوست ، خارش و آریزش بینی ،استفراغ و اسهال ،بروز رگ های خونی در مدفوع و حتی علائم شدید شامل آنژیوادم می باشد . ندرتا آلرژی غذایی منجر به بروز آنافیلاکسی می شود ،که علائم شدید و حتی کشنده ایجاد می کند .

تشخیص صحیح آلرژی غذایی اهمیت زیادی  دارد . چون اجرای رژیم های سخت غذایی کیفیت زندگی فرد یا خانواده وی را تحت تاثیر قرار می دهد و از طرف دیگر می تواند  واکنش های ندرتا کشنده ای را ایجاد کند .

تست های پوستی و یا آزمایشگاهی  در تشخیص آلرژی های غذایی کمک کننده هستند . ممکن است نهایتا چالش های غذایی تحت نظارت مستقیم پزشک آلرژیست برای تایید تشخیص انجام شود .

تشخیص صحیح آلرژی غذایی مرحله اساسی در درمان بیماری می باشد . پس از تایید تشخیص اجرای رژیم غذایی حذف آن ماده غذایی اقدام درمانی اصلی می باشد .

درحال حاضر درمان دارویی برای آلرژی غذایی وجود ندارد ،پایبندی به رژیم غذایی با زمان رفع آلرژی غذایی توصیه می شود .

برای برطرف کردن علائم آلرژی غذایی می توان از برخی از داروها تحت نظر پزشک استفاده کرد .

درمان حمله آنافیلاکسی به دنبال مصرف یک ماده غذایی تزریق عضلانی اپی نفرین طبق دستور پزشک آلرژیست می باشد .

آلرژی

نکات ضروری در خانه ای که فرد مبتلا به آلرژی غذایی سکونت دارد :

هرگاه فردی در یک خانواده مبتلا به آلرژی غذایی می باشد ،این فرد در معرض بروز علائم آلرژی غذایی می باشد . لذا توجه می شود نکات زیر در این خانه رعایت شود :

یاد بگیرید چگونه اطلاعات  بر روی بسته بندی غذایی که نشان دهنده ی اجزای سازنده آن ماده غذایی می باشد را بخوانید .

تمامی افراد خانواده باید دست های خود را قبل  وبعد از صرف غذا بشویند .

توصیه می شود که غذاهای مناسب و خطرناک برای فرد آلرژیک در قفسه های مختلف در آشپزخانه  نگهداری شوند و نشانه گذاری شوند .

بهتر است خوردن غذا در خانه محدودیت به محل های خاصی باشد ،تا مواد آلرژن در خانه پخش نشود .

از آنجایی که آلرژن های غذایی ممکن است هنگام طبخ غذا در هواپخش شوند ،توصیه می شود که در هنگام تهیه غذا در آشپزخانه فردی که آلرژی غذایی دارد در آنجا حضور نداشته باشد .

بهتر است برای شیر خواران و کودکان کم سن از صندلی غذایی مجزا استفاده شود ،که کودک به طور اتفاقی به غذای مورد استفاده توسط سایرین دسترسی نداشته باشد .

همیشه غذاهای جایگزینی برای ماده غذایی آلرژن در دسترس داشته باشید .

خانواده ای که یک فرد از آن دچار آلرژی غذایی است نباید جعبه کمک های اولیه شامل آمپول اپی نفرین در دسترس داشته باشد تا در صورت بروز واکنش های شدید به دنبال مصرف اتفاقی یک ماده غذایی طبق دستور پزشک استفاده شود.

منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.

با تشکر، مدیریت سایت دکتر پروانه

 

  • متخصص گوارش و داخلی
  • ۰
  • ۰

درمان آسم

درمان آسم

آسم بیماری مزمن مجاری تنفسی است که به دنبال التهاب دیواره مجاری تنفسی ایجاد می شود .

مجاری ملتهب متورم شده و عضله اطراف آن ها سفت می شود ،به طوری که  ورود و خروج هوا از این مجاری با مشکل روبه رو می شود . نهایتا فرد مبتلا دچار سرفه ،خس خس و تنگی نفس می شود .

برخی افراد فقط در هنگام فعالیت بدنی و ورزش دچار این علائم می شوند ،که آسم ورزشی نامیده می شود .

سابقه ی خانوادگی آلرژی یا آسم در بروز بیماری نقش دارد . برخی افراد به دنبال تماس های شغلی با مواد شیمیایی یا تحریک کننده تنفسی دچار آسم شغلی می شوند  .

آسم یک بیماری مزمن است و سال ها برای فرد بیمار مشکل ایجاد می کند . پزشک آلرژیست با درمان دارویی و توصیه هایی که به بیمار می کند ،باعث کنترل علائم بیماری می شود .

تماس با آلرژنها یا عوامل تحریک کننده می تواند باعث فعال شدن بیماری شود .

درمان-آسم

اگر کودک شما ،دچار علائم زیر می شود با پزشک آلرژیست مشورت کنید :

سرفه مزمنی که شب ها بدتر می شود ،به دنبال فعالیت بدنی تشدید می شود و یا به دنبال عفونت های تنفسی ایجاد می شود .

  • صدای خس خس سینه کودک در هنگام تنفس، به خصوص زمان بازدم
  • احساس تنگی نفس
  • تنفس های سریع و کم عمق
  • خستگی زود هنگام به دنبال فعالیت ورزشی
  • ناله و مشکل تنفسی در هنگام شیر خوردن در شیر خواران
  • محدود شدن فعالیت های جسمانی و ورزشی به علت تنگی تنفس

پزشک آلرژیست با گرفتن شرح حال و معاینه بالینی آسم ر ا تشخیص می دهد . در کودکان بزرگتر از 6 سال ممکن است تست تنفسی (اسپیروتمری) برای تایید انجام شود . این تست شدت بیماری آسم را نشان می دهد .

موثرترین داروهای کنترل کننده علائم بیماری آسم داروهای (اسپری های )استنشاقی هستند ،که ممکن است به همراه داروهای خوراکی استفاده شود .

پزشک آلرژیست همچنین توصیه هایی برای پرهیز از عوامل آلرژن و عوامل تحریک کننده تنفسی که  ،برای بیمار در کاهش بروز حملات بیماری موثر است  می دهد .

درمان-آسم1

 

آلرژی تنفسی

آلرژی تنفسی شامل :

  • آسم
  • آلرژی بینی (رینیت آلرژیک)

آلرژی بینی

در آلرژی بینی سیستم ایمنی واکنش بیش از حد به یک آلرژن تنفسی نشان می دهد و واکنش آلرژیک ایجاد شده،منجر به بروز علائم در بینی ،چشم ها،گلو ؛دهان و پوست صورت می شود .

آلرژی بینی فصلی معمولا در فصل گرده افشانی گیاهان اتفاق می افتد و ناشی از واکنش سیستم ایمنی به گرده گیاهان است . علائم آلرژی بینی می تواند در تمامی طول سال وجود داشته باشد ،که ناشی از آلرژنهایی است که در درون منازل یافت می شود .از قبیل حشرات ،حیوانات خانگی و ..

افرادی که آلرژی بینی دارند با تغییرات آب و هوایی از قبیل تغییر دمای هوا ،رطوبت و همچنین به دنبال تماس با بوهای تند و دود دچار تشدید علائم بینی می شوند .

علائم آلرژی بینی به صورت خارش بینی ،چشم ،حلق و دهان ،عطسه ،آبریزش بینی ،اشک ریزش و گرفتگی بینی می باشد .

برای تشخیص نوع آلرژن ایجاد کننده ی آلرژی بینی معمولا تست پوستی آلرژی توسط پزشک آلرژیست انجام می شود .

درمان آلرژی بینی با پیشگیری از تماس با آلرژن تشخیص داده شده شروع می شود . از داروهای استنشاقی و یا خوراکی هم برای کنترل علائم استفاده می شود .

نهایتا ممکن است درمان ایمونوتراپی (واکسن آلرژی) توسط پزشک آلرژیست برای برطرف کردن بیماری توصیه شود .

درمان آسم دوران کودکی

  • ارزیابی منظم و مونیتورینگ

ارزیابی منظم و مونیتورینگ  براساس مفاهیم  شدت آسم ،کنترل آسم و پاسخ به درمان می باشد . شدت آسم  در حقیقت شدت ذاتی  بیماری است  و صحیح  ترین ارزیابی  معمولا  در بیمارانی  است  که هیچ نوع درمان کنترل  کننده ای  دریافت نمی کنند .  از این رو  ارزیابی شدت آسم  سطح اولیه  درمان را به ما نشان می دهد .  دوکاتگوری (مقوله )کلی ،آسم متناوب  و آسم پایدار  هستند  که آسم پایدار  به زیر گروه  های  خفیف ،متوسط  و شدید تقسیم می شوند .  شدت آسم  فقط یکبار  در طول ارزیابی  اولیه  بیمار تعیین می شود و فقط  مربوط به بیمارانی  است که هنوز  در حال استفاده از داروی  کنترولر روزانه نیستند . در مقابل ،کنترل آسم  به درجه ای اشاره دارد که نشانه ها ،آسیب های عملکردی در حال پیشرفت  و خطر  عوارض جانبی به حداقل می رسند  و اهداف درمان حاصل می شود . کنترل آسم در کودکان  دریافت کننده درمان کنترولر ، ارزیابی می شود .

درمان-آسم2

  • آموزش بیمار

چنین تصور می شود  که در مراقبت بالینی کودکان مبتلا به آسم وسایل آموزشی  ویژه  تفاوت بزرگی  را در مدیریت آسم  در خانه فراهم  کنند  و باعث پایبندی  بیشتر  خانواده ها  به برنامه  مراقبت آسم شوند ، که نهایتا  روی سرنوشت  بیمار تاثیر گذار  است . هر ویزیت  شانس  بزرگی  را برای آموزش  دادن به  کودک و خانواده  فراهم می کند  و به آن ها  اجازه می دهد  تا به عنوان  شرکای آگاه ،در مدیریت  آسم نقش  داشته باشند  چراکه مدیریت  مطلوب بستگی  به ارزیابی  های روزانه  آن ها  و اجرای  برنامه  مورد نظر دارد .

  • کنترل فاکتور های دخیل در شدت آسم

فاکتورهای  قابل کنترل  که معمولا  می توانند به طور  چشمگیری آسم را بدتر کنند عبارتند از:

  • تماس های محیطی
  • بیماری های همراه (Comorbid conditions)

حذف  و کاهش تماس های محیطی مشکل ساز

قسمت اعظم  کودکان مبتلا  به آسم یک جز  آلرژیک  در ارتباط  با بیماریشان  دارند لذا گام های بالینی باید  در جهت بررسی و کم  کردن تماس  با آلرژن  در بیماران آسماتیک حساس شده ، برداشته شود .  در بیماران آسماتیک  حساس شده ،کاهش  برخورد با آلرژن  های دائمی  در منزل ،علائم  آسم نیازمند به دارو AHR و  حملات تشدید آسم را کاهش  می دهد . آلرژن های خانگی  مهم  که با  بدتر شدن  آسم ارتباط  دارند در مکان  ها و حتی  منازل مختلف  فرق می کنند .

علائم هشداردهنده نقص ایمنی اولیه

سیستم ایمنی وظیفه محافظت بدن در مقابل عوامل میکروبی بیماری زا را برعهده دارد . حال اگر سیستم ایمنی وظیفه ی خود را به درستی انجام ندهد ،انسان مستعد بروز عفونت های مکرر می شود .

نقایص ایمنی اولیه دسته ای از بیماری های ارثی هستند که ،اجزایی از سیستم ایمنی دچار اختلال می باشند .

اگر فردی بیش از دو علامت زیر را داشته باشد باید توسط پزشک ایمونولوژیست بالینی بررسی شود:

  • بیش از 4 بار عفونت گوش میانی در طی یک سال
  • بیش از 2 بار عفونت سینوس (سینوزیت) در طی یک سال
  • مصرف بدون نتیجه ،بیش از 2ماه آنتی بوتیک خوراکی برای کنترل یک عفونت
  • بیش از 2 بار عفونت ریه (پنومونی) در طی یک سال
  • اختلال رشد شدید در یک شیرخوار
  • بروز آبسه های عمقی در احشا (کبد ،طهال ،ریه ،مغز)
  • برفک دهانی یا پوستی مقاوم
  • نیاز به بستری مکرر برای درمان عفونت ها
  • بیش از دوبار عفونت مهم داخلی
  • سابقه ی خانوادگی ابتلا به بیماری نقص ایمنی اولیه

منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.

با تشکر، مدیریت سایت دکتر پروانه

  • متخصص گوارش و داخلی