درمان آلرژی
آلرژی ها از شایع ترین بیماری های مزمن در همه جای دنیا هستند . علائم آلرژی از موارد خفیف تا واکنش های تهدید کننده حیات متغیر می باشد . یک واکنش آلرژیک در سیستم ایمنی شروع می شود . به طور طبیعی سیستم ایمنی وظیفه محافظت بدن در مقابل عوامل میکروبی را برعهده دارد . در بیماری آلرژیک سیستم ایمنی به اشتباه یک ماده خارجی غیر میکروبی (آلرژن)را به عنوان یک عامل مهاجم می شناسد .
واکنش سیستم ایمنی به ورود آلرژن به بدن تولید تولید پادتن هایی از نوع IgE می باشد .
این پادتن ها سلول های سیستم ایمنی را تحریک به ترشح مواد شیمیایی از قبیل هیستامین می کنند . که منجر به بروز یک واکنش آلرژیک و نهایتا علائم بیماری آلرژیک می شود .
علائم آلرژی در ارگانهای مختلف از قبیل ،بینی ،حلق ،ریه ها ،سینوس ها ،گوش ها ،پوست و دستگاه گوارش بروز می کند .
در بضی بیماران علائم ریوی به صورت بیماری آسم بروز می کند . شدیدترین نوع واکنش آلرژیک بیماری آنافیلاکسی می باشد ،که می تواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد .
آلرژن های متنوعی مسئول بروز علائم آلرژی هستند . شایع ترین آلرژن ها شامل گرده گیاهان ،گردو غبار ،غذاها ،داروها ،گزش حشرات ،کرک و پوست های حیوانت می باشند .
پزشک فوق تخصص آلرژی مسئول تشخیص و درمان بیماری های آلرژیک می باشد .
پاسخ تشدید بافت سیستم ایمنی به پروتئین های موجود در مواد غذایی خورده شده ،باعث بروز آلرژی غذایی می شود . علائم آلرژی غذایی حتی با مصرف مقادیر کم آن ماده غذایی آلرژن هم بروز می کند .
اکثر آلرژی های غذایی در شیر خواران و کودکان تشخیص داده می شوند فولی بروز آلرژی غذایی در هر سنی امکان پذیر است .هشت ماده غذایی مسئول بروز اکثر واکنش های آلرژیک هستند .شیر گاو،تخم مرغ ،ماهی ،میگو ،بادام زمینی ،سویا ،گندم ،دانه های درختی
عدم تحمل یک ماده غذایی با آلرژی غذایی متفاوت است .فردی که عدم تحمل نسبت به یک ماده غذایی دارد ،احتمالا مشکلی در دستگاه گوارش و یا یک مشکل آنزیمی در جذب و هضم آن ماده غذایی دارد . در حالی که آلرژی غذایی ناشی از پاسخ تشدید یافته سیستم ایمنی به یک ماده غذایی است . برای مثال عدم تحمل لاکتوز که ناشی از یک اختلال آنزیمی در دستگاه گوارش است با آلرژی به شیر گاو متفاوت است .
اکثر آلرژی های غذایی تشخیص داده شده در دوران شیرخوارگی ،با افزایش سن برطرف می شوند .ولی بعضی از آلرژی های غذایی مانند آلرژی به غذاهای دریایی و دانه های درختی ممکن است در سنین بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد .
آلرژی های غذایی می توانند علائم متفاوتی را در دستگاه گوارش ایجاد کنند ،از قبیل سندرم آلرژی دهانی که به دنبال مصرف برخی از میوه ها علائم در دهان و گلو ایجاد می شود .
سایر آلرژی های غذایی می توانند درگیری مری ،معده ،روده بزرگ و کوچک ایجاد کنند ،که به همین ترتیب علائم ایجاد شده متفاوت هستند .
علائم آلرژی غذایی در طی دقایقی یا ساعاتی پس از مصرف یک ماده غذایی بروز می کند .علائم شایع آلرژی غذایی شامل بروز کهیر در پوست ، خارش و آریزش بینی ،استفراغ و اسهال ،بروز رگ های خونی در مدفوع و حتی علائم شدید شامل آنژیوادم می باشد . ندرتا آلرژی غذایی منجر به بروز آنافیلاکسی می شود ،که علائم شدید و حتی کشنده ایجاد می کند .
تشخیص صحیح آلرژی غذایی اهمیت زیادی دارد . چون اجرای رژیم های سخت غذایی کیفیت زندگی فرد یا خانواده وی را تحت تاثیر قرار می دهد و از طرف دیگر می تواند واکنش های ندرتا کشنده ای را ایجاد کند .
تست های پوستی و یا آزمایشگاهی در تشخیص آلرژی های غذایی کمک کننده هستند . ممکن است نهایتا چالش های غذایی تحت نظارت مستقیم پزشک آلرژیست برای تایید تشخیص انجام شود .
تشخیص صحیح آلرژی غذایی مرحله اساسی در درمان بیماری می باشد . پس از تایید تشخیص اجرای رژیم غذایی حذف آن ماده غذایی اقدام درمانی اصلی می باشد .
درحال حاضر درمان دارویی برای آلرژی غذایی وجود ندارد ،پایبندی به رژیم غذایی با زمان رفع آلرژی غذایی توصیه می شود .
برای برطرف کردن علائم آلرژی غذایی می توان از برخی از داروها تحت نظر پزشک استفاده کرد .
درمان حمله آنافیلاکسی به دنبال مصرف یک ماده غذایی تزریق عضلانی اپی نفرین طبق دستور پزشک آلرژیست می باشد .
نکات ضروری در خانه ای که فرد مبتلا به آلرژی غذایی سکونت دارد :
هرگاه فردی در یک خانواده مبتلا به آلرژی غذایی می باشد ،این فرد در معرض بروز علائم آلرژی غذایی می باشد . لذا توجه می شود نکات زیر در این خانه رعایت شود :
یاد بگیرید چگونه اطلاعات بر روی بسته بندی غذایی که نشان دهنده ی اجزای سازنده آن ماده غذایی می باشد را بخوانید .
تمامی افراد خانواده باید دست های خود را قبل وبعد از صرف غذا بشویند .
توصیه می شود که غذاهای مناسب و خطرناک برای فرد آلرژیک در قفسه های مختلف در آشپزخانه نگهداری شوند و نشانه گذاری شوند .
بهتر است خوردن غذا در خانه محدودیت به محل های خاصی باشد ،تا مواد آلرژن در خانه پخش نشود .
از آنجایی که آلرژن های غذایی ممکن است هنگام طبخ غذا در هواپخش شوند ،توصیه می شود که در هنگام تهیه غذا در آشپزخانه فردی که آلرژی غذایی دارد در آنجا حضور نداشته باشد .
بهتر است برای شیر خواران و کودکان کم سن از صندلی غذایی مجزا استفاده شود ،که کودک به طور اتفاقی به غذای مورد استفاده توسط سایرین دسترسی نداشته باشد .
همیشه غذاهای جایگزینی برای ماده غذایی آلرژن در دسترس داشته باشید .
خانواده ای که یک فرد از آن دچار آلرژی غذایی است نباید جعبه کمک های اولیه شامل آمپول اپی نفرین در دسترس داشته باشد تا در صورت بروز واکنش های شدید به دنبال مصرف اتفاقی یک ماده غذایی طبق دستور پزشک استفاده شود.
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.
با تشکر، مدیریت سایت دکتر پروانه
- ۹۷/۰۱/۱۸