زایمان طبیعی
زایمان طبیعی یکی از روش های سنتی می باشد، انجام این روش زایمان در مواردی که مادر شرایط لازم را داشته باشد بسیار توصیه می شود، در واقع این روش زایمان جزو بی عارضه ترین روش ها شناخته شده است و فواید بسیار زیادی برای جنین و مادر دارد .
برخی از افرادی که خواهان انجام زایمان طبیعی نیستند از درد زایمان طبیعی واهمه دارند اما با مراقبت های دوران بارداری و راهنمایی های متخصص زنان و زایمان می توان این درد را تا حدود تسکین داد و یک زایمان راحت و طبیعی داشت .
نحوه زایمان طبیعی
بسیاری از خانم های باردار در رابطه با نحوه انجام این زایمان سوالات متداولی ذهن ان ها را درگیر کرده است در این قسمت به بیان توضیحاتی در رابطه با نحوه زایمان طبیعی و مراحل آن می پردازیم تا افرادی که خواهان انجام این زایمان هستند در این زمینه اطلاعات لازم را داشته باشند . در ماه های آخر بارداری که زمان زایمان فرا می رسد دهانه رحم مرطوب و کم کم باز می شود، هنگامی که نه ما سپری می شود جنین برای خروج به لگن و رحم مادر فشار وارد می کند در چنین شرایطی مادر درد بسیاری را تحمل می کند و رحم دچار انقباضاتی می شود و دهانه واژن باز می شود، جنین با هر بار انقباض رحم می چرخد و سر جنین به دهانه رحم وارد می شود و دهانه رحم باز می شود و به راحتی با تحمل درد توسط مادر جنین از رحم خارج می شود . برای تسکین درد و خروج راحت تر جنین اقداماتی توسط متخصص زنان و زایمان صورت می گیرد تا مادر زایمان راحت و بدون دردی را داشته باشد .
به هیچ عنوان زایمان طبیعی عوارض زایمان سزارین را ندارد به همین علت است که متخصص زنان و زایمان در صورتی که مادر شرایط زایمان طبیعی را داشته باشد این روش زایمان را در نظر می گیرد . دوره نقاهت بعد از زایمان طبیعی بسیار کوتاه می باشد و مادر بعد از داشتن یک استراحت کافی می تواند فعالیت های روزانه خود را به آرامی از سر گیرد .
علایم شروع زایمان
علایمی که در قسمت زیر به آن ها اشاره شده است می تواند نشان دهنده زمان زایمان طبیعی باشد :
احساس درد در قسمت تحتانی شکم و یا کمر که به مرور زمان بیشتر می شود و دردناک ( فاصله بین این درد ها کوتاه می باشد )
در برخی از موارد قبل از زایمان کیسه آب مادر پاره می شود که یکی از نشانه های زایمان می باشد و هرچه سریعتر باید اقدامات لازم صورت گیرد .
در برخی از موارد مقدار کمی ترشح خونی از واژن خارج می شود که می تواند از نشانه های زایمان باشد ( شو زایمانی )
مزایای زایمان طبیعی
زایمان طبیعی نسبت به زایمان سزارین مزایای بسیار زیادی دارد، در این زایمان همانطور که می دانید هیچ گونه برشی ایجاد نمی شود در صورتی که در زایمان سزارین اسکاری از خط برش در قسمت تحتانی شکم باقی می ماند . زایمان طبیعی بسیار راحت وبدون درد سر است و دوران نقاهت بسیار کوتاه مدتی دارد. بروز اختلالات تنفسی در کودکانی که با این روش بدنیا می آیند بسیار کم تر است .
مراحل شروع زایمان
زمانی که مادر در قسمت تحتانی شکم یا کمر درد شدید را احساس کرد به گونه ای که به تدریج طول مدت درد بیشتر و فاصله بین آن کوتاه تر شد زمان زایمان فرا رسیده است . در این مرحله بدلیل اینکه جنین به لگن فشار وارد می کند مشاهده ترشحات خونی از واژن طبیعی می باشد .
مراحل زایمان طبیعی
مراحل زایمان طبیعی شامل چند مورد می باشد:
مرحله اول
همان طور که گفته شد در این مرحله مادر دردی را در قسمت تحتانی شکم خود احساس می کند که این درد ها طولانی و فاصله مابین ان ها کوتاه می باشد، همچنین در این مرحله آبریزش از مهبل یا واژن مشاهده می شود . معمولا درد تا باز شدن کامل دهانه رحم ادامه دارد .
مرحله دوم
در این مرحله جنین از رحم مادر باید خارج شود که با انقباضات رحمی همراه است . در ابتدا با استفاده از مواد ضد عفونی کننده ناحیه تناسلی ضد عفونی می شود، بعد از وارد کردن فشار توسط جنین دهانه رحم باز می شود و جنین آماده خارج شدن از رحم می باشد . بعد از اینکه به اندازه ایده آل دهانه رحم باز شد با وارد کردن فشار، جنین از رحم خارج می شود .
مرحله سوم
این مرحله با خروج جفت از رحم مادر همراه است، همانطور که می دانید جنین تمامی مواد غذایی و منابع حیاتی خود را از طریق این جفت که در طول حاملگی به دیواره رحم وصل است دریافت می کند .
زایمان با وسایل کمکی
در برخی از شرایط برای خارج کردن جنین نیاز به وسایل کمکی است، زمانی که متخصص زنان و زایمان تشخیص دهد که نمی توان به طور طبیعی کودک را از رحم خارج کرد و خروج فوری جنین ضروری است می توان از وسایل کمک کننده برای خروج جنین استفاده کرد . فروسپس متداول ترین وسلیه کمکی است که می توان برای خارج کردن جنین در شرایط ضروری استفاده کرد .
مراقبت های بعد از زایمان طبیعی
زایمان طبیعی نسبت به زایمان سزارین از ریسک و مراقبت کمتری بر خوردار است ،اما این بدان معنی نمی باشد که مادر بعد از زایمان طبیعی نیاز به مراقبت ندارد . در حقیقت 6 ساعت بعد از زایمان طبیعی از مهمترین و البته خطرناک ترین زمانی است که نیاز به توجه و مراقبت دارد . در طی این زمان نیاز است تا تمام علائم حیاتی از جمله میزان فشار خون ،نبض ،عملکرد تنفسی و میزان خونریزی مادر توسط متخصص زنان چک شود .
بعد از زایمان حداقل تا 40 روز مادر دچار خونریزی می شود ،اما ممکن است این زمان در افراد مختلف بیشتر و یا کمتر باشد . در طی زایمان طبیعی فرد به نسبت زایمان سزارین سریعتر بهبود می یابد ،اما باید مراجعات منظم به متخصص زنان برای بررسی وضعیت انجام شود .
دکتر گینتی محمد ابراهیم متخصص زنان در غرب تهران به مادران بعد از زایمان طبیعی توصیه می کنند ،که به طور روزانه پیاده روری سبک انجام دهند ،پیاده روری به طور روزانه و در مدت زمان کوتاه ،کمک می کند تا فرد هر چه زودتر به حالت طبیعی خود بازگردد .
مشکل یبوست در دوران بارداری و بعد از آن ،یکی از مشکلات شایعی است که بیشتر مادران از آن شکایت می کنند ، تغییر در رژیم غذایی و مصرف میوه و سبزیجات تازه به درمان و البته پیشگیری از یبوست کمک می کند . همچنین مصرف مایعات نیز نقش مهمی در پیشگیری از یبوست بعد از زایمان دارد.
استحمام کردن بعد از زایمان طبیعی
بعد از زایمان متخصص زنان به مادران توصیه می کنند ،که به طور روزانه حمام کنند ،حتی ممکن است در فصول تابستان نیاز باشد تا هفته ای دو یا سه مرتبه استحمام کنید ،استحمام کردن خصوصا با آب گرم سبب می شود تا دردهای حاصل از زایمان و یبوست به نسبت کاهش پیدا کند . هیچگاه بلافاصله بعد از زایمان در زمان استحمام کردن از لیف استفاده نکنید ،تنها با کمک شامپو بچه ، بدن خود را شستشو کنید .
علائم خطرناک بعد از زایمان طبیعی
گاهی بعد از زایمان علائمی دیده می شود که ،ممکن است برای مادر خطرناک باشد ،با دیده شدن هر یک از علائم ذکر شده هر چه زود تر به متخصص زنان خود مراجعه کنید .
- تورم و قرمز شدن نوک پستان ها
- احساس درد شددی در ناحیه بخیه ها
- بروز تب و لرز
- ترشحات بی دلیل از مهبل
- دردر پاها ،خصوصا در ساق پا
- احساس درد در نایحه زیر دل
- بی حالی و سرگیجه
آیا زایمان طبیعی موجب افتادگی رحم می شود ؟
افتادگی رحم می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و نمی توان به تنهایی علت بروز این عارضه را زایمان طبیعی دانست. برخی از زنان بر این باورند که زایمان طبیعی حتما باعث افتادگی رحم می شود در صورتی که این یک باور اشتباه می باشد و چه بسا زنانی که چنیدن بار زایمان طبیعی انجام داده اند با مشکل افتادگی رحم مواجه نشده اند . مراقبت های بعد از زایمان طبیعی در جلوگیری از بروز افتادگی رحم بسیار نقش دارد ، انجام ورزش های مربوطه به ماهیچه های لگن ( ورزش کگل ) بعد از زایمان طبیعی به منظور جلوگیری از افتادگی رحم بسیار توصیه می شود.
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.
با تشکر، مدیریت سایت دکتر گیتی محمد ابراهیم، متخصص زنان
- ۹۷/۰۱/۱۸